Slaapapneu

SlaapapneuSlaapapneu is een syndroom waarbij de ademhaling tijdens de slaap een aantal seconden stopt. Iedereen heeft wel eens slaapapneu in zijn of haar slaap, maar men spreekt van een slaapapneusyndroom bij meer dan 5 stilstanden per uur. De ademhaling kan tussen de 15 en 30 seconden stil blijven staan. Soms stuurt het langer dan 30 seconden, met uitschieters naar anderhalve minuut.

Bij apneu wordt er ook overmatig gesnurkt. Heel veel snurkers hebben de slaapziekte apneu maar weten dit echter niet. Circa 5 tot 20% van de mensen heeft last van slaapapneu. Dit syndroom komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar voornamelijk mannen hebben er last van. 5 procent van de mannen heeft apneu. Bij vrouwen ligt het percentage iets lager.

Ook kan het zijn dat je door dit syndroom last krijgt van andere aandoeningen. Dit komt omdat je te weinig zuurstof binnenkrijgt. De gevolgen van het veelvuldig stokken van de ademhaling kunnen ernstig zijn. Bij mogelijke klachten is het aan te raden om naar een huisarts te gaan.

Slaapapneu klachten

Mensen met apneu kunnen overdag (en ook ’s nachts) last hebben last van concentratiestoornissen, hartklachten, hoge bloeddruk, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Dit wordt veroorzaakt door zuurstoftekort. Slaapapneu kan een oorzaak zijn van plotseling overlijden door hartfalen of een hartinfarct.

Veel mensen met slaapapneu zijn vermoeid, maar denken desondanks dat ze goed slapen. Het probleem wordt door huisartsen vaak slecht onderkend. In veel gevallen denken huisartsen dat het om burn-out verschijnselen gaat.

Overgewicht

Er is een verband met overgewicht en slaapapneu. Bijna driekwart van de patiënten heeft overgewicht en van alle mensen met overgewicht heeft bijna een derde slaapapneu. Ook mensen met een gewoon gewicht kunnen slaapapneu hebben, maar apneu kan ook dik maken. Door apneu raken de hormonen van slag. Het lichaam vraagt vervolgens om extra koolhydraten.

Slaapapneu behandeling

Tegen de ziekte bestaat geen medicijn. De meest effectieve behandeling is die met een CPAP. Dat is een apparaat dat met slang en neusmasker verbonden is met je gezicht. Het blaast lucht via de neus of mond naar binnen, de druk zorgt ervoor dat de luchtpijp open blijft en niet steeds dichtklapt.

Stopt de ademhaling vaker dan 30 keer per uur, dan is een apparaat met een masker de enige manier om de schadelijke effecten van de ziekte teniet te doen. Bij een milde vorm kan een speciale beugel worden gebruikt. De beugel zorgt er voor dat de tong niet meer naar achteren zakt.