Neurostimulatie doeltreffend tegen slaapapneu

Bepaalde patiënten met slaapapneu kunnen sinds kort doeltreffend behandeld worden met neurostimulatie. Een innovatief implanteerbaar systeem stuurt lichte, gecontroleerde elektrische impulsen naar de tong of de keel zodat de luchtweg openblijft en de apneu vermindert. De positieve resultaten van de therapie werden aangetoond door de internationale STAR-studie, uitgevoerd door verschillende slaapcentra, waaronder dat van het UZA.

Nieuwe behandeling voor slaapapneu
Bij sommige patiënten met slaapapneu of ‘OSAS’ hebben bestaande therapieën als CPAP, een therapie met een soort beademingsmasker, of de MRA-prothese, een mondbeugel die de onderkaak open houdt, geen of weinig effect.  Zij komen nu in aanmerking voor een nieuwe behandeling met een neurostimulator. De ‘Inspire therapie’ is een gloednieuw implanteerbaar systeem, dat ontwikkeld werd door Inspire Medical Systems Inc.

Neurostimulator tegen slaapapneu
Het nieuwe systeem wordt in het lichaam geïmplanteerd en volgt de natuurlijke ademhalingscyclus van de patiënt. Het gaat om een onderhuidse ademhalingssensor en een stimulatiedraad, aangedreven door een kleine batterij. Tijdens de slaap “voelt” het systeem de ademhalingspatronen en stimuleert het de tong en de keel met een lichte impuls, zodat de luchtweg openblijft. De patiënt kan het systeem aan- en uitzetten met een afstandsbediening.

Studie geeft positieve resultaten
De nieuwe therapie werd gedurende drie jaar onderzocht in de STAR-studie (Stimulation Therapy for Apnea Reduction) door 22 slaapcentra in de Verenigde Staten en Europa, waaronder dat van het UZA in Antwerpen. Uit de resultaten blijkt dat de nieuwe therapie de slaapapneu aanzienlijk en aanhoudend doet dalen, de levenskwaliteit verbetert en de therapiegetrouwheid verbetert.

Prof. Paul Van de Heyning, diensthoofd NKO in het UZA en mede-onderzoeker in de STAR-studie: “Deze data bevestigen dat het stimuleren van de bovenste luchtwegen veilig en doeltreffend is. Het is belangrijk dat we over een effectieve behandeling beschikken voor patiënten die intolerant zijn, of niet reageren op andere behandelingen”.

Prof. Wilfried De Backer, diensthoofd longziekten in het UZA en ook mede-onderzoeker in de STAR-studie, voegt hieraan toe: “Onbehandelde slaapapneu kan het risico op hartziekten verhogen en de levenskwaliteit van de patiënt verminderen. Het is dan ook erg belangrijk dat er nieuwe therapieën als deze worden ontwikkeld.”

Wat is slaapapneu?
Bij het obstructief slaapapneu syndroom (OSA) klapt de luchtweg meermaals toe tijdens de slaap. Hevig snurken, vermoeidheid, geheugenstoornissen en prikkelbaarheid zijn de belangrijkste tekenen van deze chronische aandoening. OSA komt voor bij méér dan 400.000 Belgen en kan verwoestende gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart en het brein, alsook de levenskwaliteit in het gedrang brengen en het risico op dodelijke verkeersongelukken verhogen.

Mogelijke terugbetaling
De Inspire II® UAS-therapie is ’s werelds éérste door de FDA goedgekeurde implanteerbare neurostimulatiesysteem voor de behandeling van slaappaneu. De therapie is momenteel verkrijgbaar in meer dan 60 medische centra in de Verenigde Staten en Europa. De therapie wordt in België momenteel nog niet vergoed door het RIZIV, maar de aanvraag is lopende.

Meer informatie over de STAR-studie
De eenjaarsresultaten van de STAR-studie werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine editie van 9 januari 2014. De langetermijn klinische resultaten kunnen worden geraadpleegd in de online editie van Otolaryngology – Head and Neck Surgery.