Iedereen kent wel iemand die er last van heeft: slaap-apneu. Maar hoe weet je eigenlijk of je last hebt van deze aandoening? Wat zijn de symptomen en verschijnselen? En wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Hieronder worden de antwoorden op deze vragen uiteengezet.
Slaapstoornissen
Er zijn in Nederland miljoenen mensen die last hebben van een of andere slaapstoornis. In totaal zijn er ongeveer tachtig slaapstoornissen bekend. Deze slaapstoornissen kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën: slapeloosheid, parasomnie, slaperigheid overdag en slaap-waakstoornis. Een van de meest voorkomende slaapstoornissen in de categorie slaperigheid overdag is slaap-apneu, ook wel kortweg apneu genoemd.
Apneu klachten
Veel mensen die apneu hebben, weten dat zelf niet eens. Dit komt doordat patiënten zelf vaak niet wakker worden van hun slaapstoornis. Ze weten daarom zelf niet dat hun slaap verstoord is. Mensen die overdag vaak moe zijn zonder reden en die van anderen te horen hebben gekregen dat ze ’s nachts vaak met lange uithalen snurken kunnen last hebben van apneu.
Andere verschijnselen zijn geïrriteerdheid, soms zelfs woedeaanvallen, en je niet lekker voelen overdag. In enkele gevallen vallen de patiënten overdag zelfs regelmatig in slaap. Dit kan gevaarlijk zijn als het voorkomt tijdens bijvoorbeeld het autorijden of tijdens het doen van gevaarlijk werk.
Verder hebben patiënten met deze slaapstoornis soms last van moeilijk te reguleren hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en andere hartklachten, en concentratie- en geheugenverlies. Kortom, de klachten van apneu zijn behoorlijk serieus. Toch gaan mensen die deze aandoening hebben vaak niet naar de huisarts. Dit komt doordat de klachten zich geleidelijk aan ontwikkelen en mensen daardoor niet door hebben dat ze dezelfde oorzaak hebben. Bovendien vinden mensen het vaak onzin om naar de huisarts te gaan voor een klacht als energieverlies. Toch is het verstandig om wel op tijd naar de huisarts te gaan als je last hebt van bovengenoemde verschijnselen. Apneu is een serieuze aandoening die op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben.
Lange termijn gevolgen
Bovengenoemde klachten kunnen op de lange termijn invloed hebben op de werk- en thuissituatie van de patiënt. Langdurige oververmoeidheid en geprikkeldheid kunnen de relatie van de patiënt onder druk zetten en de gezinssituatie ontwrichten. Gebrek aan energie op het werk leidt soms tot oververmoeidheid of overspannenheid. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een arbeidsongeschiktheidsverklaring.
Moeilijk te herkennen
Apneu is een aandoening die nog niet zo heel lang bekend is. Artsen herkennen de symptomen daarom niet altijd direct. Dit is ook niet vreemd, aangezien de belangrijkste symptomen van de slaapstoornis, namelijk stokkende adem en snurken ’s nachts, natuurlijk niet door de huisarts gezien of gehoord worden.
Apneu wordt daarom vaak verkeerd gediagnosticeerd als depressie. Hiervoor schrijven huisartsen vaak antidepressiva voor, wat alleen maar een nadelig effect heeft. Patiënten merken vaak zelf niet dat ze apneu hebben, omdat ze zelf door de belangrijkste symptomen heen slapen. Het zijn vaak de partners die opmerken dat de ademhaling van de patiënt ’s nachts stokt.