Apneu behandelen

Apneu behandelenEr zijn verschillende manieren om apneu te behandelen. Vaak hangt de behandelwijze af van de oorzaak van de aandoening. Apneu kan verschillende oorzaken hebben. Het kan liggen aan je levensstijl, maar ook aan medicijngebruik, bepaalde lichamelijke aandoeningen of het kan erfelijk zijn. Een goede behandelwijze is dus voor een groot deel afhankelijk van de achterliggende oorzaak.

Levensstijl aanpassen

Steeds meer mensen hebben last van apneu. In het grootste deel van de gevallen is de aandoening afhankelijk van de levensstijl van de patiënt. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld vaker last van apneu, omdat hun extra gewicht de luchtwegen dichtdrukt.

Door af te vallen kunnen deze mensen vaak van hun aandoening af geholpen worden. Verder wordt apneu vaak veroorzaakt door het gebruik van alcohol, tabak of drugs. Door deze middelen niet meer te gebruiken of in ieder geval niet meer in de uren voor het slapen gaan, kunnen mensen van hun apneu af komen.

Verder zijn er bepaalde medicijnen die slaap- apneu kunnen veroorzaken. Door deze medicijnen niet meer te gebruiken of niet meer voor het slapengaan kan de aandoening verholpen worden.

Operatie

Sommige mensen hebben een aandoening aan de neus, keel of longen waardoor apneu veroorzaakt wordt. In sommige gevallen kan een operatie, met als doel het openzetten of verbeteren van de luchtwegen, de aandoening verhelpen. Mensen wiens neusbotje scheef staat hebben bijvoorbeeld vaker last van apneu. Door een operatie te doen waarbij het neusbotje rechtgezet wordt, kunnen deze mensen van hun apneu af geholpen worden. Soms helpt het verwijderen van de keelamandelen ook helpen tegen de slaapstoornis.

Beugel

Bij milde vormen van apneu kan de aandoening soms verholpen worden met een speciale beugel, officieel een mandibulair repositieapparaat of MRA genoemd. Deze beugel, die eigenlijk wel op een gewone uitneembare beugel die orthodontisten gebruiken lijkt, zorgt ervoor dat de tong ’s nachts niet naar achteren kan zakken en de keel dus niet meer kan blokkeren.

Onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat de MRA een uitstekend middel is tegen apneu. De beugel heeft eigenlijk weinig tot geen nadelen en helpt in veel, doch niet alle, gevallen. Inmiddels zijn er zo’n tachtig typen MRA’s op de markt. Je kan de snurkbeugel onder andere krijgen bij de snurkpoli. De beugel wordt speciaal voor u aangemeten door een slaapgeneeskundige tandarts.